DEFOKUSERAT

Lagom luddiga tankar om fotografi och bilder av omvärlden med Färingsö som utgångspunkt

Rengöring av sensorn med Sensorscope rengöringskit

Förr eller senare åker man på att rengöra bildsensorn på sin digitalkamera. Lämna in för rengöring eller göra det själv är valet man då ställs inför. Jag skaffade Sensorscope rengöringskit och har nu rengjort min Nikon D7000 ett par gånger med bra resultat.

Smutspartiklar på bildsensorn visar sig som diffusa fläckar i bilden och syns särskilt tydligt vid liten bländaröppning mot ljusa, jämna ytor, till exempel en molnfri himmel. Ofta går det bra att städa bort fläckarna med klonstämpeln, men ju fler de blir desto mer ökar irritationen. Med många byten av objektiv är det omöjligt att undvika att dammpartiklar letar sig in i kamerahuset och till slut måste något göras.

Det finns gott om både bra och dåliga instruktionsfilmer på nätet om sensorrengöring. Den här  är en av de bättre, som övertygade mig om att göra jobbet själv.

Stärkt av filmen och Mikael Sundbergs utmärkta bloggartikel om sina våndor köpte jag ett Sensorscope rengöringskit från Cyberphoto för 1595 kr. Dyrt kan man tycka, men det är intjänade pengar efter redan ett par gånger jämfört med att lämna in kameran för rengöring. I paketet ingår en inspektionslupp med inbygd belysning, dammsugare inklusive batteripack, rengöringsspatlar, rengöringsvätska, rengöringspenna och mikrofiberduk samt en instruktionsbok.


Inspektionsluppen med sin inbyggda belysning är riktigt bra för att inspektera både sensorn och övriga delar av kamerahuset. Genom att kolla i luppen efter varje svep med rengöringsspateln så syns det direkt om man lyckats, utan att behöva ta några provbilder.

 

Dammsugaren var en rejäl besvikelse. Den drivs från en USB-port eller från ett medföljande batteripack, men är för klen för att fungera bra. Man får verkligen jobba för att den ska suga upp några partiklar över huvudtaget. Vid andra rengöringstillfället skippade jag dammsugaren och använde istället en blåsbälg för att få bort lösa partiklar från sensorn och insidan av kamerahuset. Då finns naturligtvis en liten risk att man bara blåser omkring dammet och att det så småningom lägger sig på sensorn igen. Håll kameran med öppningen nedåt och var försiktig så att du inte rör vid sensorplattan med bälgens spets.


Rengöringsspatlarna finns i tre bredder (14, 16 och 20 mm) anpassade för olika sensorstorlekar. För APS-C sensor som jag har i min D7000 används bredden 16 mm. Spatlarna är inplastade och försedda med fiberduk i varje ände, vilket innebär att de kan användas för fyra svep över sensorytan innan de är förbrukade. Jag valde att köra med rengöringsvätska direkt för att jag inbillar mig att spateln lättare fångar upp och behåller smutspartiklarna på det viset. Det går bara åt ett par droppar vätska för att fukta ytteränden på spateln innan den sveps över ytan. Läste att någon haft problem med att fibrer släppt från spateln, men det har jag inte märkt något av. Efter tre eller fyra svep var sensorn skinande blank igen!

Det finns även en sensorrengöringspenna med i paketet. Den ena änden består av en mycket mjuk rengöringspensel som fungerar bra för att ta bort partiklar på spegeln och mattskivan i kamerahuset. Den andra änden har en liten triangelformad, mjuk spets som enligt instruktionsboken ska användas för att polera sensorn i kanter och hörn. Första gången jag provade så blev resultatet riktigt uselt med en hel massa nya partiklar på den rengjorda sensorn. Det var bara att börja om från början igen! Jag skippar pennan i fortsättningen.

 Sammanfattning

Cyberphoto klassar Sensorscopes rengöringskit som Guld - toppklass. Utan att ha något att jämföra med så tycker jag inte att alla delar riktigt når upp till den nivån. Dammsugaren är i det närmaste oanvändbar. Om man håller sig till inspektionsluppen, rengöringsspatlar och rengöringsvätska samt köper en blåsbälg separat så blir resultatet dock riktigt bra. Är man försiktig och följer instruktionerna noggrant så är det faktiskt enkelt och inte alls särskilt nervpåfrestande att rengöra sin kamerasensor själv.

 

 

 

Inlagt 2012-07-31 17:40 | Läst 10549 ggr. | Permalink
Själv har jag rengjort sensorer med tryckluft på burk. Det är inte något som man rekommenderas att göra, men det har blivit jättebra resultat på nolltid för mig. Billigt alternativ om man vågar/är försiktig.
Hej Per. Jag har funderat på det där med burkluft. Det man varnar för är väl att luften inte är tillräckligt ren och tex. innehåller oljepartiklar. Kul att höra att det fungerar bra för dig. Vilket märke på luften köper du? Mvh Thomas
Intressant inlägg :) Ja jag har rengjort mina sensor flera gånger med detta kit utan problem :) har ännu inte fått några repor på sensorn och hoppas att aldrig behöva uppleva det heller hehe... Allt gott
Hej Thomas! Jag minns inte vilket märke det var, men jag köpte burken på Biltema. Man måste vara försiktig. Jag blåste i handen först och höll burken både upp och ner. När det inte kom någon fukt/olja etc så körde jag på. Väldigt försiktigt blåste jag några stötar bara. Sedan var sensorn finfin igen!



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver